Wekerlei hangverseny – Bach: János passió
Archív


2008. március 8.

A program különlegességét a helyszín kivételes zenei akusztikája adja!
Kispest Wekerle-telepi Református Templom (Hungária út 37.)

Johann Sebastian Bach János passióját március 8-án 17 órától előadja a
Magyarországi Baptista Egyház Központi Ének- és Zenekara,
vezényel:

Oláh Gábor

Szólisták:
Kiss Rózsa – szoprán
Meláth Andrea – alt
Szerekován János – tenor
Oláh Zsolt – basszus
Sárosi Károly – basszus
Basky István – tenor, evangélista
Pátkai Imre – csembaló
Alföldy-Boruss Csilla – orgona

Belépődíj nincs.

("J. S. Bach (1685-1750) német zeneszerző életének legnagyobb részét s egyben utolsó szakaszát 1723-tól a lipcsei Tamás templom orgonistájaként és a Tamás iskola zeneigazgatójaként élte le. Vasárnapról vasárnapra az ő feladata volt az istentisztelet zenei anyagát megkomponálni, és az iskola növendékeiből álló fiúkórusnak és a zenekarnak betanítani.
A reformáció ajándékaként az istentisztelet középpontjába Istennek a hirdetett Igéje került, és minden, ami az igehirdetésen kívül elhangzott, az Igének volt alárendelve. J. S. Bach hivő emberként a zenéjét teljes mértékben az Ige szolgálatába állítva zenei prédikációként komponálta.

Az istentisztelet orgona prelúdiummal kezdődött, majd a gyülekezet korálénekét (ami énekelt imádság) egy korálelőjáték vezetett be, aminek a feladata volt az adott énekszöveg mondanivalóját zeneileg előkészíteni, ami által a hívek értelmileg, érzelmileg, szívük állapota szerint Isten Szentlelkének uralma alá kerülhessenek.
.
Az istentisztelet következő része egy u.n. Kantáta volt. Kantátának nevezzük azokat a műveket, amiben zenekar, kórus és a szólisták felváltva a bibliai szöveget különböző formában éneklik el. A kantáta időtartama 25-30 perc volt. Ezt követte a központi része az istentiszteletnek, az igehirdetés.
Az istentisztelet orgonajátékkal végződött, s így általában egy vasárnapi istentisztelet 2-3 órát is eltartott.

Nagyünnepen sokkal nagyobb feladat várt a zeneszerzőre. Johann Sebastian Bachnak 5 Passiója van, amik közül a Máté és János passió a legismertebb. A János Passiót 1723 nagypéntekén mutatta be a szerző Lipcsében. Bach szöveg tekintetében ragaszkodott a Lutheri bibliafordításhoz.
A Passió szereplői: Az evangélista az evangélium szövegét a recitativókban énekli. A recitativo egy szövegszerű énekelt beszédet jelent kevés kísérettel.
A történésre 1-1 énekes szólista, mint pl. Péter, Pilátus, Jézus… áriában válaszol, melynek szövege személyes bizonyságtétel, szubjektív reakció. A recitativókat és áriákat a kórustételek kötik össze, mely a szemlélődő tömeget jelenítik meg, akik Barabást, Feszítsd meg-et, kiáltanak.
Ezen kívül vannak az eredetileg a gyülekezet által énekel korálok,  a hivők énekelt imádságai, kérései, dicséretei.

A János Passió története a Gecsemáné kertben kezdődik és a sírba tételnél zárul. Illetve a zárókorál Isten királyi trónusa elé viszi a híveket.
'Azután látám, íme egy nagy sokaság a Bárány előtt állnak, fehér ruhába öltözve, és az Ő kezeikben pálmaágak, és kiáltának nagy szóval:
Az idvesség a mi Istenünké, aki a királyiszékben ül, a Bárányé !'
Úr Jézus Krisztus te drága név! Mindörökké áldva légy! - zárul a Passió ünnepélyesen, s fényesen..."

Alföldy-Boruss Csilla orgona és csembalóművész, a Kelenföldi Református Gyülekezet orgonista karnagya,és presbitere)
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |