Wekerlei téltemetés
Archív


2008. február 23.

Centenáriumi Programsorozat

Téltemető – Tavaszköszöntő

- 15.30  Kiszebáb  készítése közösen a Munkás Szent József Közösségi Házának helyiségében (Pannónia út 26., a római katolikus templom kertje)
- 17.00 Télűzés zajkeltéssel - felvonulás (Gyülekezés a Kós Károly szobornál)
- 17.30 Kiszebáb felállítása, gondűző cédulák elhelyezése a bábon
- 18.00 Tél temetése, kiszebáb-égetés
- 18.30 Tavasz köszöntése közös énekléssel

Várunk sok-sok szeretettel kicsiket és nagyokat! Mindenki hozzon magával télűző-zajkeltő zeneszerszámot, (kereplő, duda, síp, dob, stb.),
pár fadarabot a tűz közös táplálásához és rongydarabokat a bábok elkészítéséhez!

„Napközis foglalkozáson kiszebábot, télboszorkát készítettünk. Ruhájára rátűztük azokat a cédulákat, melyekre ráírtuk, ki mitől szeretne megszabadulni. Volt aki rossz álmoktól, rossz osztályzatoktól, betegségtől. Tanító néni az epegörcstől, Józsika az örökös eleséstől, térdsebektől. Március végén, egy pénteken délután nagy tüzet raktunk, a kiszebábot körbehordoztuk, kézről kézre adtuk, merthogy egységben a tél messzire zavarása. S hogy a tél ne jöjjön vissza, a jelenlévők együttes akaratára van szükség, ez pedig mással nem fejezhető ki, mint azzal a varázsmondókával, amit torkunk szakadtából tízszer elmondtunk: ’Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj!’ A télboszorkát ezután tűzre dobtuk. A lányok sikítottak, a fiúk tapsoltak. Ha a kiszebáb elégetése nem lett volna elég, a nagy zaj, a füst bizonyára végleg elijesztette volna a kertek alatt settenkedő mínuszokat.”

A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól. Akik kilátogatnak a rendezvényre és feltűznek egy gondokkal teleírt papírt a kiszebábra, azok jó eséllyel megszabadulhatnak minden rossztól február 23-án, szombaton 17 órakor a Kós Károly téren.



 
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |